Συμμετοχή στο 12ο Athens Energy Summit

Μοιραστείτε το άρθρο:

23 Ιουνίου, 2023

Στο κορυφαίο συνέδριο για την ενέργεια Athens Energy Summit που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 20 και 21 Ιουνίου εκπροσωπήθηκε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου-ΕΣΠΑΒ με τη συμμετοχή του Προέδρου Dr.-Ing Αλέξανδρου Υφαντή στο πάνελ με θέμα “Cleaning up downstream energy. The role of renewable gases”.

Ο κ. Υφαντης παρουσίασε τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα του βιοαερίου και του βιομεθανίου και αναφέρθηκε στη συμβολή των ανανεώσιμων αερίων στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση. Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 61 μονάδες παραγωγής βιοαερίου με συνολική ισχύ 96,4 μεγαβάτ που προσφέρουν οφέλη στην εγχώρια οικονομία και τον ενεργειακό τομέα, όμως ελλείψει ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου η ανάπτυξη νέων μονάδων καθίσταται δύσκολη. Επιπλέον, ανέφερε ότι το δυναμικό του βιοαερίου στη χώρα μας ανέρχεται σε 0,4 δισ. κ.μ. και πρόκειται για ένα καύσιμο που έχει πολλαπλά οφέλη σε όρους όχι μόνο ενεργειακούς, αλλά και για τη γεωργία.

Μιλώντας συνολικά για την Ευρώπη, ο κ. Υφαντής τόνισε ότι η παραγωγή υγροποιημένου βιομεθανίου μέσω της αναβάθμισης βιοαερίου το 2025 προβλέπεται να προσθέσει 12,4 τεραβατώρες/ετησίως, δηλαδή καύσιμο μηδενικών εκπομπών για 29.000 βαρέα οχήματα/έτος. Για την Ελλάδα, είναι απαραίτητο ένα νομικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει την αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο ώστε να δίνεται η δυνατότητα έγχυσης BioCNG και BioLNG στο δίκτυο φυσικού αερίου. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη ενίσχυση ανά μονάδα βιοαερίου από αυτή που αντιστοιχεί τώρα για την ηλεκτροπαραγωγή, περί τα 120 ευρώ/μεγαβατώρα ενώ τόνισε και την ανάγκη για παροχή κινήτρων για την αξιοποίηση του χωνεμένου υπολείμματος ως οργανικό λίπασμα.

Παρουσίαση HABIO Energy Summit 2023

 

Scroll to Top