Ο ΕΣΠΑΒ ζητά την άμεση στήριξη του κλάδου του βιοαερίου που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία

Μοιραστείτε το άρθρο:

22 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου-ΕΣΠΑΒ ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη την άμεση και έμπρακτη στήριξη του κλάδου παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τη καταστροφική θεομηνία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία βρίσκεται περί το 50% της εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων βιοαερίου στην Ελλάδα.

Η πρωτοφανής κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές, οι οποίες θα διαρκέσουν σε βάθος χρόνου, επηρεάζοντας αρνητικά τον κλάδο. Αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και τυροκομεία, που αποτελούν τις βασικές πηγές πρώτης ύλης για τις μονάδες βιοαερίου έχουν καταστραφεί, διαταράσσοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την εφοδιαστική αλυσίδα των μονάδων βιοαερίου πέραν των ορίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επιπλέον, τα μέλη του Συνδέσμου έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, στη  διασύνδεση τους με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε αποθηκευμένες πρώτες ύλες, οι οποίες εξαιτίας της νεροποντής έχουν χάσει το ενεργειακό τους δυναμικό και συνεπώς έχουν αχρηστευτεί.

Δεδομένου ότι θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές και να επανέλθουν οι μονάδες βιοαερίου στην φυσιολογική λειτουργία τους, η οποία δεν αναμένεται να ξεπερνά το 50% της εγκατεστημένης ισχύος τους, ο ΕΣΠΑΒ ζητά την άμεση παρέμβαση και στήριξη του κλάδου, με την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

  1. Την επέκταση κατά τουλάχιστον ένα έτος της προσαυξημένης αποζημίωσης όλων των μονάδων βιοαερίου κατά 25%, επί της τιμής αναφοράς.
  2. Ειδικά για τις μονάδες βιοαερίου από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και για όσες μονάδες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί, να δοθεί παράταση κατά δύο έτη των συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ. Χάρη σε αυτό το έκτακτο μέτρο οι μονάδες βιοαερίου θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, χωρίς να τεθεί ζήτημα διακοπής της λειτουργίας τους στο μεγάλο διάστημα που θα υπολειτουργούν.
  3. Να ενταχθούν όλες οι μονάδες βιοαερίου σε όλα τα μέτρα στήριξης κατά αντιστοιχία της στήριξης στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα καθώς και άμεση ένταξη των μονάδων βιοαερίου που έχουν πληγεί σε αυτές που θα λάβουν πρώτη αρωγή και ειδικότερα για στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, και την αντικατάσταση των αποθηκευμένων α’ υλών που έχουν υποστεί ζημιά.
  4. Την επιδότηση της διασποράς του χωνεμένου υπολείμματος των μονάδων βιοαερίου σε αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή της Θεσσαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και χωρίς περιορισμούς ώστε να μειωθούν οι μεγάλες ποσότητες υγρού υπολείμματος που έχουν συσσωρευτεί, και ταυτόχρονα να εμπλουτιστούν τα εδάφη με την πολύτιμη οργανική ύλη που έχει εκπλυθεί εξαιτίας των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων. Το συγκεκριμένο μέτρο κρίνεται απαραίτητο λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων που απαιτούνται να καλυφθούν για τη μεταφορά του χωνεμένου υπολείμματος εξαιτίας των κατεστραμμένων υποδομών.
  5. Τη μεταφορά σε μονάδες βιοαερίου της αλλοιωμένης, από τις πλημμύρες, φυτικής οργανικής ύλης από αποθήκες σιτηρών. Η ενέργεια αυτή θα έχει άμεσα οφέλη για τις πληγείσες περιοχές μέσω της διαχείρισης μεγάλων ποσοτήτων οργανικών αποβλήτων με ταυτόχρονη αποφυγή εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και παράλληλα θα τροφοδοτήσει τις μονάδες βιοαερίου με πολύτιμη πρώτη ύλη. Επίσης εξαιτίας της κατάστασης των κατεστραμμένων σιτηρών (βρεγμένα και αναμεμειγμένα με λάσπη) θα πρέπει να υπάρχει στους σταθμούς και ένα τεχνοοικονομικά βιώσιμο gate fee  καθώς τόσο ή ίδια η αλλοιωμένη πρώτη ύλη όσο και το υπόλειμμά αυτής της ποσότητας μετά την σταδιακή της εισαγωγή στον βιοαντιδραστήρα, θα πρέπει  με αυξημένα έξοδα διαχείρισης και σωστό τρόπο να αποθηκευτεί και στην συνέχεια να διατεθεί. Θα ήταν επίσης τραγικό αυτές οι ποσότητες απλά να διατεθούν  σε χωματερές με μεγαλύτερο κόστος και κανένα όφελος για την εθνική οικονομία.
  6. Θα πρέπει επίσης να γίνει τροποποίηση του άρθρου 26 Ν4496/2017 που ορίζει ότι απόσταση 30 χλμ για το 85% της πρώτης ύλης όταν βρίσκονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Η απόσταση αυτή προτείνεται να αυξηθεί από 30 στα 60 χλμ και να μειωθεί το ποσοστό στο 50%.

 

Scroll to Top