Στο κορυφαίο συνέδριο για την ενέργεια, Athens Energy Summit, που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στις 4 και 5 Ιουλίου εκπροσωπήθηκε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου-HABIO με τη συμμετοχή του Προέδρου Dr.-Ing Αλέξανδρου Υφαντή στο πάνελ με θέμα “The future of internal and international gas networks in EU’s energy policy agenda”.
Ο κ. Υφαντής παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του βιοαερίου και του βιομεθανίου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των ανανεώσιμων αερίων στην επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση. Όπως ανέφερε, η παραγωγή βιοαερίου και βιομεθανίου το 2022 στην Ε.Ε. ήταν 223 TWh ή 21 bcm ενέργειας. Ποσό ίσο με ολόκληρη την κατανάλωση φυσικού αερίου της Πολωνίας ή 5.9 % της κατανάλωσης της Ε.Ε.. Στην Ελλάδα, λειτουργούν σήμερα 75 μονάδες παραγωγής βιοαερίου με συνολική ισχύ 115 μεγαβάτ, οι οποίες προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην εγχώρια οικονομία και τον ενεργειακό τομέα. Ωστόσο, η ανάπτυξη νέων μονάδων αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της απουσίας ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Υφαντής τόνισε ότι η παραγωγή υγροποιημένου βιομεθανίου μέσω της αναβάθμισης βιοαερίου προβλέπεται να προσθέσει 15,4 τεραβατώρες/ετησίως μέχρι το 2025, παρέχοντας καύσιμο μηδενικών εκπομπών για 36.000 βαρέα οχήματα ετησίως. Στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο, τόσο για την έγχυση του στο δίκτυο φυσικού αερίου όσο και για την παραγωγή BioCNG και BioLNG. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη του τομέα του βιομεθανίου, ιδιαίτερα για τις υπάρχουσες μονάδες βιοαερίου, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη παροχής κινήτρων για τη χρήση εναλλακτικών πηγών πρώτης ύλης, όπως τα οργανικά υπολείμματα ξενοδοχείων και της εστίασης, καθώς και για την αξιοποίηση του χωνεμένου υπολείμματος ως οργανικό λίπασμα.