Βιομεθάνιο, μια ώριμη και ανταγωνιστική τεχνολογία για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

Μοιραστείτε το άρθρο:

7 Νοεμβρίου, 2023

“Υδρογόνο, Βιοαέριο, Ανανεώσιμα Αέρια, CCUS: Η Άλλη Οπτική στην αποθήκευη Ενέργειας” ήταν ο τίτλος του πάνελ στο οποίο συμμετείχε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου-HABIO, στο πλαίσιο του 5ου Renewable & Storage Forum που πραγματοποιηθήκε στις 2 και 3 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

“Το βιομεθάνιο είναι μια ώριμη και ανταγωνιστική τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην ενεργειακή της μετάβαση”, τόνισε ο Dr.-Ing Αλέξανδρος Υφαντής, Πρόεδρος του HABIO, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει μια αλληλεξαρτώμενη πορεία μεταξύ υδρογόνου-βιομεθανίου. Οι νεώτερες μελέτες δείχνουν ότι το βιομεθάνιο μπορεί να αντικαταστήσει τα 2/3 του δικτύου φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα. Επίσης, πλεονέκτημα είναι ότι το πράσινο υδρογόνο μετατρέπεται εύκολα σε βιομεθάνιο, όπως και το αντίστροφο.

Παράλληλα, συγκριτικό πλεονέκτημα του κλάδου είναι ότι το βιοαέριο είναι 100% ευρωπαϊκό, άρα δεν πρόκειται να χρειαστούν εισαγωγές βιομεθανίου. “Θα εκμεταλλευτούμε το τεράστιο δίκτυο που υπάρχει ήδη στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Υφαντής.

Θετική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η δήλωση του ΥΠΕΝ πως θα υπάρχει νόμος για το βιομεθάνιο ως τον Ιανουάριο.

Στην Ελλάδα παράγεται σήμερα μόνο βιοαέριο και δεν γίνεται συμπαραγωγή, άρα το χρησιμοποιούμε με το χειρότερο τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Υφαντή. Στη χώρα μας λειτουργούν 75 μονάδες με συνολική ισχύ 115 μεγαβάτ. Τα δύο καθοριστικά θέματα είναι αφενός το νομικό πλαίσιο και αφετέρου η πρώτη ύλη. Το βιομεθάνιο είναι ανταγωνιστικό σαν τεχνολογία και δεν έχει πρόβλημα τιμής σήμερα. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει πρόβλημα στη συγκέντρωση της πρώτης ύλης και για αυτό πρέπει να εμπλακεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσφέροντας λύσεις.

Ο κ. Υφαντής ανέφερε ότι πρόβλημα δεν είναι η ωριμότητα της τεχνολογίας, ούτε η τιμή, αλλά να φτιαχτούν και να πάρουν πρώτη ύλη οι σταθμοί. Ενδεικτικό είναι ότι από τα 115 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος αξιοποιείται μόλις το 50%. “Αν βρουν πρώτη ύλη αυτές οι μονάδες θα δώσουν πολλά παραπάνω”, υπογράμμισε.

 

 

Scroll to Top