Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοαερίου (HABIO) «Βιοαέριο και Βιομεθάνιο: Βασικοί Πυλώνες Κυκλικής Οικονομίας για την Πράσινη Μετάβαση», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιομεθανίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι από τον κλάδο του βιοαερίου, εταιρείες, φορείς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και επιστήμονες.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος υπογράμμισέ τον σημαντικό ρόλο του βιοαερίου στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και επιβεβαίωσε την υποστήριξη του ΥΠΕΝ για τον κλάδο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να κινηθούμε εκεί που υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το βιομεθάνιο, δηλαδή στο κόστος διάθεσης των αποβλήτων. Πρέπει να ενισχύσουμε την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει ”, όπως δήλωσε, και να μετατρέψουμε τη ρύπανση σε κυκλική οικονομία. Επιπλέον, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αξιοποίηση του λιπάσματος που μπορεί να παραχθεί από μονάδες βιοαερίου καθώς είναι το κομμάτι που δεν θα επηρεαστεί από τις μεταβολές στις τιμές της ενέργειας. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει οι μονάδες βιοαερίου σταδιακά να σταματήσουν να είναι μονάδες βάσης και να μετατραπούν σε μονάδες αιχμής καθώς το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας χρειάζεται μονάδες αιχμής και όχι βάσης. Συνοψίζοντας, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι θα πρέπει να δώσουμε όλη την έμφαση στη μετάβαση από την ηλεκτροπαραγωγή στο βιομεθάνιο, στην παραγωγή και αξιοποίηση του παραγόμενου λιπάσματος καθώς και στην διαχείριση των αποβλήτων. Αυτή είναι η μετάβαση που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με το καινούριο πλαίσιο για το βιομεθάνιο.
Εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Διονύσης Σταμενίτης ο οποίος σημείωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρεί σταδιακά να προωθήσει τη συμμετοχή του βιοαερίου στην παραγωγική διαδικασία, μιας και είναι κοινός τόπος ότι η χρήση του στον πρωτογενή τομέα, θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα συνεισφέρει στη βιωσιμότητα του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου και τέλος, θα εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Επιπλέον ανέφερε ότι η ορθή διαχείριση και η αξιοποίηση των παραγόμενων αγροτικών κτηνοτροφικών αποβλήτων καθώς επίσης και το παραγόμενο οργανικό κλάσμα των αστικών αποβλήτων μας δίνει μεγάλες δυνατότητες παραγωγής βιομεθανίου που είναι ικανές να καλύψουν μεγάλες ενεργειακές ανάγκες. Επιλογή του ΥπΑΑΤ είναι να ενισχύσει την παρουσία του βιομεθάνιου στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με πρώτο βήμα την θέσπιση των ειδικών σημάτων που επιτρέπουν στους παραγωγούς να κάνουν χρήση του χωνεμένου υπολείμματος στις καλλιέργειες τους.
Ο Πρόεδρος του HABIO, Dr.-Ing Αλέξανδρος Υφαντής παρουσιάζοντας την καθοριστική συμβολή του Βιοαερίου στην ενέργεια, τη γεωργία και το περιβάλλον έδωσε έμφαση στην αξία του Βιομεθανίου, παράγωγο του Βιοαερίου, ως το πλέον ανταγωνιστικό και άμεσα διαθέσιμο ανανεώσιμο καύσιμο. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την σημασία για την ανάπτυξη, την αειφορία και την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας που έχει η χρήση χωνεμένου υπολείμματος ως εδαφοβελτιωτικό αλλά και η παραγωγή υψηλής ποιότητας λιπασμάτων βιολογικής προέλευσης μέσα από την αναβάθμιση του υγρού χωνεμένου υπολείμματος. Συζητώντας με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους συμμετέχοντες, ο κ. Υφαντής τόνισε ότι ο κλάδος λειτουργεί στο 50% των δυνατοτήτων του λόγω πολλών περιορισμών και γι’ αυτό η έκτακτη ενίσχυση ήταν πολύ σημαντική καθώς είναι ένας κλάδος με ένταση εργασίας που τον επηρεάζει η αύξηση του κόστους ενέργειας. Εξήγησε ότι στα σημαντικά προβλήματα συγκαταλέγονται η αδυναμία συγκέντρωσης πρώτης ύλης και το υψηλό της κόστος καθώς και η προβληματική και κοστοβόρα διαχείριση του χωνεμένου υπολείμματος το οποίο ενώ θα έπρεπε να είναι όφελος, είναι ζημία. Στα προβλήματα έχουν προστεθεί η διακοψιμότητα και οι μηδενικές χρεώσεις. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, ο κ. Υφαντής τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση των μονάδων βιοαερίου από τους ειδικούς περιορισμούς παραγωγής και τις μηδενικές χρεώσεις και να επιλυθεί το πρόβλημα με την ειδική τιμή αναφοράς με έναν νέο τρόπο υπολογισμού αποζημίωσης καθώς τώρα οι σταθμοί αποκλίνουν κατά τουλάχιστον 5% από την αποζημίωση που θα έπρεπε να λαμβάνουν. Επιπλέον, ο κλάδος χρειάζεται παράταση της στήριξης για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη. Επίσης θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μετάβαση σε βιομεθάνιο και να επιτραπούν υβριδικοί σταθμοί βιομεθανίου και ηλεκτροπαραγωγής. Τέλος, τουλάχιστον για τον στόχο του 2030 ο οποίος είναι δύσκολος να επιτευχθεί, θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα «feed in tariff», τουλάχιστον για τα πρώτα 250 MW βιομεθανίου, ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν οι σταθμοί. Επιπλέον, ο κ. Υφαντής τόνισε την ανάγκη ρύθμισης «ευρώ/τόνο» για τα οργανικά απορρίμματα του τουρισμού ώστε να πηγαίνουν σε σταθμούς βιοαερίου και συσχέτιση πάσης φύσεως επιδοτήσεων με ορθή διαχείριση αποβλήτων.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner, Energy Industry Leader της Deloitte, παρουσιάζοντας την Τεχνοοικονομική Μελέτη Βιωσιμότητας του Κλάδου του Βιοαερίου ανέφερε ότι το βιοαέριο και το βιομεθάνιο είναι πολύ σημαντικά για την οικονομία και το ενεργειακό μείγμα καθώς περιορίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έχουμε μετατροπή των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας και έχουμε μια βιώσιμη παραγωγή. Επιπλέον, από τα πιο σημαντικά στοιχεία που εντοπίζει η μελέτη είναι ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική ενίσχυση της περιφέρειας μέσω της ενίσχυσης της απασχόλησης, της στήριξης των τοπικών κοινωνιών και της αξίας που δημιουργείται καθώς τα χρήματα που επενδύονται γυρνούν στην κοινωνία κυρίως μέσω των αγορών των πρώτων υλών. Ο κ. Ελευθεριάδης τόνισε ότι σύμφωνα με τη μελέτη, συμπεραίνουμε ότι παρά την έκτακτη ενίσχυση της αποζημίωσης των μονάδων βιοαερίου κατά 25% το 2023, η πλειοψηφία των μονάδων είτε δεν είχαν κερδοφορία, είτε είχαν οριακή κερδοφορία ή ήταν ζημιογόνες, με πολύ λίγες εξαιρέσεις. Η πρόσθετη ενίσχυση ήταν απαραίτητη όμως μπορεί και να μην φτάνει για να κάνουμε τη μετάβαση. Η Μελέτη αποδεικνύει στην πραγματικότητα τις δυσκολίες που περνάει ο κλάδος και για να γίνει η μετάβαση στο βιομεθάνιο είναι απαραίτητο κάποιο σχήμα ενίσχυσης ώστε να είναι βιώσιμες οι εταιρίες και να βγαίνουν τα οικονομικά μοντέλα.
Στο πρώτο πάνελ οι ομιλητές Σωτήρης Καρέλλας, καθηγητής ΕΜΠ, Ιωάννης Γιαρέντης, Διευθύνων Σύµβουλος ΔΑΠΕΕΠ, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Φυσικού Αερίου Βιομεθανίου, Υδρογόνου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Εύα Τσουκαλίδου, PMO Biomethane Pilot Project, Senior Manager ΔΕΣΦΑ, Αντώνης Λιόλιος, Προϊστάµενος Διεύθυνσης Ρυθµιστικών & Θεσµικών Υποθέσεων, ΕΝΑΟΝ παρουσίασαν τις προκλήσεις και τις προοπτικές για την παραγωγή και τη διάθεση βιοµεθανίου στην Ελλάδα.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με το δεύτερο πάνελ στο οποίο οι Μαρία Λοϊζίδου, Καθηγήτρια Σχολής Χηµικών Μηχανικών, ΕΜΠ, Ευθύµιος Τσιατούρας, Πρ/νος Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκµ/σεις, ΕΥΕ ΠΑΑ, ΥΠΑΑΤ, Χρήστος Ζαφείρης, Υπεύθυνος Δέσµης Έργων Βιοαερίου και Βιοµεθανίου, του Τµήµατος Βιοµάζας στο ΚΑΠΕ, Δηµήτριος-Σωτήριος Κουρκούµπας, Μηχ/γος Μηχ/κός, Επιστηµονικός Συνεργάτης ΕΚΕΤΑ, Δρ. Κούγιας Παναγιώτης, Κύριος Ερευνητής Ινστιτούτο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συζήτησαν σχετικά με το Βιοαέριο και την Αγροτοκτηνοτροφική Ανάπτυξη την Κυκλική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα.
Και στα δυο πάνελ, παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία πάνω στην ανάπτυξη και τα προβλήματα του Βιοαερίου στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε και παρουσίαση σημαντικών πιλοτικών δράσεων.
Η εκδήλωση έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των παραβρισκόμενων σχετικά με τα όσα παρουσιάστηκαν καθώς και για τις προτεραιότητες του Συνδέσμου στο προσεχές διάστημα.
Την διοργάνωση υποστήριξαν οι χορηγοί:
Χορηγός Επικοινωνίας: