Η παραγωγή βιοαερίου και βιομεθανίου το 2023 ανήλθε σε 22 bcm, σύμφωνα με τη 14η έκδοση της Στατιστικής Έκθεσης που δημοσιεύτηκε από το European Biogas Association. Η ποσότητα αυτή είναι μεγαλύτερη από το σύνολο της εσωτερικής ζήτησης φυσικού αερίου του Βελγίου, της Δανίας και της Ιρλανδίας μαζί και αντιπροσωπεύει το 7% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023.
Λαμβάνοντας υπόψη τους τρέχοντες ρυθμούς παραγωγής βιοαερίου και βιομεθανίου, η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει 106 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο, να παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια σε 19 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά όλο το χρόνο και καύσιμο για 533.000 φορτηγά ετησίως.
Η διάθεση του βιοαερίου θα είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ηγετικής θέσης της ΕΕ στις καθαρές τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια, αλλά και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 98% της ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ το 2022 καλύφθηκε από εισαγωγές. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη σημαντική εξάρτηση από τον εξωτερικό εφοδιασμό ενέργειας και την επακόλουθη εξάρτηση από τρίτους, η επένδυση σε βιοαέρια παραμένει ζωτικής σημασίας.
Παρά τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη του κλάδου, και τον ρόλο του στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και της ενεργειακής ανεξαρτησίας, για τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, θα είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη εστίαση στη βελτιστοποίηση των συνθηκών αγοράς και των κανονιστικών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του συνεκτικού σχεδιασμού του δυναμικού βιομεθανίου και των ταχύτερων διαδικασιών αδειοδότησης.
«Ο μεγαλύτερος πόρος της Ευρώπης για τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς παρόχους ενέργειας είναι ο συνδυασμός όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των βιοαερίων. Τα βιοαέρια συμβάλλουν καθοριστικά στην παροχή ανανεώσιμης ενέργειας και όχι μόνο σε όρους όγκου. Χάρη στην ευελιξία τους, την ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας και την ικανότητά τους να παράγουν διαχειρίσιμη ισχύς, τα βιοαέρια υποστηρίζουν και διευκολύνουν την ανάπτυξη σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.» Εξηγεί ο Harmen Dekker, Διευθύνων Σύμβουλος της EBA.
Η παραγωγή βιομεθανίου έφτασε τα 4,9 bcm το 2023 με εγκατεστημένη δυναμική 6,4 bcm/έτος έως το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αυτή η αύξηση αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη άνοδο στην παραγωγή βιομεθανίου μέχρι σήμερα, με την ετήσια αύξηση της παραγωγής να συγκεντρώνεται κυρίως στην περιοχή της ΕΕ (21%).
Αναφορικά με τις τελικές χρήσεις, η κατανάλωση βιομεθανίου επικεντρώνεται στους τομείς με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, υποστηρίζοντας την ταχεία απανθρακοποίησή τους. Το 2023, το 23% του βιομεθανίου που παράχθηκε στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε για τις μεταφορές, το 17% για τα κτίρια, το 15% για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το 13% για τη βιομηχανία.
Επιπλέον, οι βιομηχανίες βιοαερίου και βιομεθανίου μπορούν να παρέχουν μια σημαντική πηγή βιογενούς CO2, που παράγεται ως παραπροϊόν των ανανεώσιμων αερίων. Το βιογενές CO2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βιώσιμη παραγωγή, για παράδειγμα, συνθετικών καυσίμων (e-fuels), χημικών προϊόντων και τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο σήμερα. Το 2023, η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε αξιοποιήσει 29 εκατομμύρια τόνους βιογενούς CO2, βάσει του όγκου βιοαερίου και βιομεθανίου που παρήχθη εκείνη τη χρονιά (22 bcm). Αυτό αντιστοιχεί στο 71% της ζήτησης CO2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022.
Με την κατάλληλη υποστήριξη, μέσα στα επόμενα έξι χρόνια έως το 2030, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον κλάδο μπορεί να αυξηθεί στις 500.000, δημιουργώντας πρόσθετο όφελος 12 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τη βιοοικονομία της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη ότι τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στο βιομεθάνιο της Ευρώπης έως το 2030.