Η Εθνική Στρατηγική της Ελλαδας για τα ανανεώσιμα αέρια, οι δυνατότητες, οι προοπτικές και τα εμπόδια ήταν το αντικείμενο του πάνελ στο οποίο συμμετείχε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου-ΕΣΠΑΒ, στο πλαίσιο του 2ου Hydrogen & Green Gases Forum που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου στην Αθήνα.
Ο Dr.-Ing Αλέξανδρος Υφαντής, Πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο ανέφερε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή μετάβαση αν δεν πρασινίσουμε το δίκτυο του φυσικού αερίου καθώς υπάρχουν πολλές εφαρμογές που δεν μπορούν να εξηλεκτριστούν για πολλούς τεχνοοικονομικούς λόγους, κάποιοι εκ των οποίων είναι ανυπέρβλητοι. Επίσης επεσήμανε το γεγονός ότι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη στον τομέα του βιομεθανίου είναι εκρηκτική, στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω κυρίως λόγω της καθυστέρησης του σχετικού νομικού πλαισίου.
Επιπλέον, τόνισε ότι το βιοαέριο έχει πάρα πολλές χρήσεις και είναι πολύ περισσότερο από ενέργεια, ουσιαστικά μιλάμε για ένα βιοδιϋλιστήριο, που μπορεί να παράγει λιπάσματα και άλλες πρώτες ύλες, είναι κλειδί στην κυκλική οικονομία και αυτός είναι ο λόγος που το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συστηματικές προσπάθειες από την πολιτεία για να προχωρήσουμε, καθώς έχει γίνει κατανοητό ότι το βιοαέριο και το βιομεθάνιο δεν είναι απλά ενέργεια.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το υδρογόνο και το βιομεθάνιο αποτελούν αλληλοσυμπληρώμενες τεχνολογίες, ενώ το βιομεθάνιο αποτελεί την άμεσα διαθέσιμη εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου καθώς μπορεί να διοχετευτεί απευθείας στο δίκτυο χωρίς καμία μετατροπή στις υποδομές. Το βιομεθάνιο θα ανοίξει τον δρόμο για το υδρογόνο γιατί οι νομοθετικές ρυθμίσεις και όλο το πλαίσιο που θα φτιαχτεί για τα ανανεώσιμα αέρια και το βιομεθάνιο θεωρούμε ότι αργά ή γρήγορα θα είναι ένα πλαίσιο και για το υδρογόνο. Στην Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει και το θέμα του bio-LNG ακριβώς λόγω της διασποράς των μονάδων βιοαερίου και της πρώτης ύλης.
Κλείνοντας, ο κ. Υφαντής ανέφερε ότι στο προτεινόμενο ΕΣΕΚ ο στόχος της Ελλάδας είναι παραγωγή βιομεθανίου 2.1 TWh/έτος έως το 2030. Ένας μικρός στόχος αν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή όλες οι μονάδες βιοαερίου στην Ελλάδα γυρίζαν την παράγωγή τους σε βιομεθάνιο, θα πετυχαίναμε 1.2 TWh. Επεσήμανε όμως ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στον κλάδο. Οι σταθμοί βιοαερίου στην Ελλάδα λειτουργούν στο 50% των δυνατοτήτων τους κυρίως λόγω της αδυναμίας συγκέντρωσης της διαθέσιμης πρώτης ύλης και του υψηλού κόστους λειτουργίας λόγω στρεβλώσεων στην αγορά. Οι επενδύσεις στο βιοαέριο είναι εξαιρετικά πολύπλοκές και οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν την τεχνική πολυπλοκότητα ενός εργοστασίου με δύσκολα συστήματα που μπορεί να μεταβάλλονται καθημερινά. Το βιοαέριο δεν είναι για επενδυτές με εμπειρία σε φωτοβολταϊκά η αιολικά αλλά για επενδυτές με πολύ δυνατό τεχνικό υπόβαθρο και εργοστασιακή εμπειρία. Το κεφάλαιο και η άδεια είναι οι λιγότερο σημαντικές παράμετροι για τη επιτυχία μιας μονάδας βιοαερίου και η στρέβλωση στην αγορά είναι και αποτέλεσμα άστοχων επενδύσεων με κακό σχεδιασμό και τεχνική ανεπάρκεια των φορέων υλοποίησης.