Ο κλάδος παρά τις ευνοϊκές προοπτικές που εξακολουθεί να δείχνει ότι συγκεντρώνει σε µακροπρόθεσµη βάση, το τελευταίο χρονικό διάστηµα έχει µπει σε περιδίνηση. Μονάδες αλλάζουν χέρια, άλλες δουλεύουν µε ζηµία και κάποιες δεν αποκλείεται ακόµη και να κατεβάσουν ρολά, εάν δεν αλλάξει κάτι, ενώ όσες αντέξουν µάλλον θα ανταµειφθούν. Με λίγα λόγια αποδεικνύεται πλέον, ότι ούτε εύκολο και πολύ περισσότερο ούτε διασφαλισµένο είναι το κέρδος που µπορεί να αποφέρει η ενασχόληση µε το «σπορ», όπως είχε πλασαριστεί στα πρώτα βήµατά του στη χώρα.
«Το πρόβληµα στον κλάδο είναι τεράστιο προς το παρόν κι υπάρχει και µεγάλη απογοήτευση, αλλά η δραστηριότητα δεν σηµαίνει πως δεν έχει δυναµική και προοπτικές», τονίζει ο Αλέξανδρος Υφαντής, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσµου Παραγωγών Βιοαερίου, προσθέτοντας πως «πολλές επενδύσεις στο χώρο έγιναν από ανθρώπους που πίστεψαν ότι είναι ένα εύκολο αντικείµενο, όπως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν καµία σχέση».
Ως αποτέλεσµα της δύσκολης κατάστασης που έχει διαµορφωθεί, ήδη κάποιες µονάδες πουλήθηκαν. «Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη αλλάξει χέρια περί τους 6-7 σταθµούς παραγωγής βιοαερίου, µε ισχύ από 500 KW, έως και 2 MW, σε περιοχές όπως είναι η Κοµοτηνή, η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη, σε τιµές που κυµαίνονται από 5 έως και 6,5 εκατ. ευρώ, ανά MW. Την πλειονότητα αυτών φέρεται να την έχει εξαγοράσει η Blue Grid για την οποία λέγεται πως υπάρχουν από πίσω της ισπανικά κεφάλαια», τόνισε στην Agrenda ο Σπύρος Τζιάκας, µέλος του Ελληνικού Συνδέσµου Παραγωγών Βιοαερίου, συµπληρώνοντας πως ο κύκλος των ανακατατάξεων δεν έχει κλείσει και θα έχει συνέχεια.
Η µεγαλύτερη πίεση στην παρούσα φάση φαίνεται πως ασκείται στους περίπου 60 µε 65 αγροκτηνοτροφικούς σταθµούς βιοαερίου που έχουν στηθεί σε διάφορα σηµεία της επικράτειας, µε εγκατεστηµένη ισχύ περί τα 60 MW, µέσα από µια συνολική επένδυση που υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ. «Από το σύνολο αυτό θα έλεγα πως ένα 15% το πολύ 20%, είναι στηµένοι καλά και βγάζουν κέρδη. Το υπόλοιπο 80%-85% αφορά σε µονάδες ζηµιογόνες, σε ασφυκτική κατάσταση και µε προβλήµατα ρευστότητας», τονίζει ο κ. Υφαντής και προβλέπει νέες αγοραπωλησίες στο χώρο, αλλά και συγχωνεύσεις, που θα φέρουν οικονοµίες κλίµακας, βοηθώντας στη βελτίωση των όρων βιωσιµότητας των µονάδων.