Το Βιομεθάνιο είναι πολύ περισσότερο από ενέργεια-βρίσκεται στην καρδιά της κυκλικής οικονομίας

Μοιραστείτε το άρθρο:

23 Ιουνίου, 2023

Η Εθνική Στρατηγική της Ελλαδας για τα ανανεώσιμα αέρια, οι δυνατότητες, οι προοπτικές και τα εμπόδια ήταν το αντικείμενο του πάνελ στο οποίο συμμετείχε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου-ΕΣΠΑΒ, στο πλαίσιο του 1ου Hydrogen & Green Gases Forum που πραγματοποιηθήκε στις 23 Ιουνίου στην Αθήνα.

Ο Dr.-Ing Αλέξανδρος Υφαντής, Πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο ανέφερε ότι το υδρογόνο και το βιομεθάνιο αποτελούν αλληλοσυμπληρώμενες τεχνολογίες, ενώ το βιομεθάνιο αποτελεί την άμεσα διαθέσιμη εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου καθώς μπορεί να διοχετευτεί απευθείας στο δίκτυο χωρίς καμία μετατροπή στις υποδομές. Παράλληλα επεσήμανε το γεγονός ότι ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν ήδη περισσότερες από 1.067 μονάδες βιομεθανίου, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο. Επιπλέον, τόνισε ότι το βιομεθάνιο είναι πολύ περισσότερο από ενέργεια, βρίσκεται στην καρδιά της κυκλικής οικονομίας, καθώς μετατρέπει οργανικά απορρίμματα σε ενέργεια μέσω της αναερόβιας χώνεψης και παράγει λιπάσματα τα οποία με τις συμβατικές τεχνολογίες, μέχρι σήμερα, παράγονται σε μεγάλο ποσοστο από το φυσικό αέριο. Με αυτό τον τρόπο, το βιομεθάνιο μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο με δύο τρόπους: στην παραγωγή ενέργειας και στην παραγωγή λιπασμάτων.  Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το βιομεθάνιο είναι το δικό μας καύσιμο που θα παράγεται στην Ευρώπη, από τις δικές μας πρώτες ύλες και δεν θα χρειάζεται να εξαρτώμαστε από εξωτερικούς προμηθευτές.

Κλείνοντας, ο κ. Υφαντής δήλωσε ότι αν σήμερα μετατρέψουμε τους σταθμούς βιοαερίου που υπάρχουν στην Ευρώπη σε βιομεθάνιο, θα καλύπταμε το 4.5% των αναγκών σε ενέργεια. Αντίστοιχα στην Ελλάδα, είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμωθούν οι σταθμοί βιοαερίου με το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, ώστε να δοθούν κίνητρα για την μετατροπή τους σε σταθμούς παραγωγής βιομεθανίου.

Scroll to Top