Τις προτάσεις του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου-HABIO για το επικείμενο πλαίσιο στήριξης του βιομεθανίου στην Ελλάδα, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Dr.-Ing Αλέξανδρος Υφαντής στο 2ο Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο» της Α Energy που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Maroussi Plaza. Ο HABIO συμμετείχε στο Φόρουμ ως συνεργαζόμενος φορέας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος υπενθύμισε καταρχάς και από την πλευρά του, την ανάγκη ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων προκειμένου η Ελλάδα το 2030 να έχει κάτω από 10% ταφή απορριμμάτων, με ολοκληρωμένες όλες τις υποδομές και εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω», που είναι και ο επιθυμητός στόχος. Σε ότι αφορά τη διαχείριση των βιοαποβλήτων ανάφερε ότι μελετάται και η αναερόβια χώνευση, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα από τον κλάδο της εστίασης.
O κ. Υφαντής περιέγραψε καταρχάς το προφίλ του κλάδου. Με βάση πρόσφατα στοιχεία του ΕΒΑ (European Biogas Association), η δυναμικότητα του κλάδου του βιομεθανίου στην Ευρώπη αυξάνεται ταχύτατα με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Γαλλία και άλλες, να πρωτοστατούν σε επενδύσεις. Για την Ελλάδα, ο κ. Υφαντής επεσήμανε ότι, από τις 75 λειτουργούσες μονάδες βιοαερίου στην Ελλάδα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ τα 115 MWe, οι 13 έχουν εγκατεστημένη ισχύ 53,4 MWe και είναι είτε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) είτε μονάδες που λειτουργούν σε ΧΥΤΑ. Οι υπόλοιπες 62 μονάδες είναι κατά κανόνα μικρότερες μονάδες με Μ.Ο. ισχύος τα 0,8MW που λειτουργούν με αγροτικά – κτηνοτροφικά απόβλητα. Αναφορικά με το επικείμενο πλαίσιο στήριξης του βιομεθανίου στην Ελλάδα, ο κ. Υφαντής τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης μιας ενιαίας αγοράς βιομεθανίου μέσα από τα δίκτυα φυσικού αερίου, με κίνητρα για την μετατροπή και επέκταση και των υφιστάμενων μονάδων, δεδομένου ότι η παραγωγή βιοαέριου στην Ελλάδα είναι περιορισμένη και ενισχύεται οικονομικά από την ηλεκτροπαραγωγή (λειτουργική ενίσχυση).
Τέλος υπογράμμισέ ότι οι σταθμοί βιοαερίου στην Ελλάδα λειτουργούν στο 50% των δυνατοτήτων τους, κυρίως λόγω δυσκολιών στη συγκέντρωση της διαθέσιμης πρώτης ύλης και του υψηλού κόστους λειτουργίας, που απορρέει από στρεβλώσεις στην αγορά. Οι επενδύσεις στο βιοαέριο παρουσιάζουν υψηλή πολυπλοκότητα, και οι επενδυτές θα πρέπει να μπορούν να διαχειριστούν την τεχνική πολυπλοκότητα ενός εργοστασίου με συστήματα που μπορεί να μεταβάλλονται καθημερινά.