Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου του βιοαερίου, εταιρειών, φορέων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επιστημόνων και ενδιαφερομένων από το ευρύ κοινό, ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Βιοαέριο στην εποχή της ενεργειακής κρίσης: Προοπτικές και ευκαιρίες για το μέλλον», που διοργάνωσε ο ΕΣΠΑΒ το Σάββατο 18 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 5ου Verde-Tec Forum.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλης Γραφάκος ο οποίος τόνισε τον σημαντικό ρόλο του βιοαερίου στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και επιβεβαίωσε την υποστήριξη του ΥΠΕΝ για τον κλάδο. Εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ, την εκδήλωση χαιρέτησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, κ. Σπύρος Ντουντουνάκης.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ, Dr.-Ing Αλέξανδρος Υφαντής αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή του Βιοαέριου στην κυκλική οικονομία με την παράλληλη ενεργειακή αξιοποίηση και παραγωγή λιπασμάτων-εδαφοβελτιωτικών μέσω της αναερόβιας χώνευσης οργανικών υπολειμμάτων. Επιπλέον, τόνισε ότι κομβική σημασία στην απεξάρτηση από τον άνθρακα έχει και το Βιομεθάνιο ως προϊόν αναβάθμισης του Βιοαέριου που είναι σήμερα και το μοναδικό άμεσα διαθέσιμο εναλλακτικό καύσιμο που μπορεί άμεσα να πρασινίσει το δίκτυο φυσικού αερίου ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, υπογράμμισέ την ανάγκη για σχετικές προσαρμογές στη νομοθεσία ώστε η Ελλάδα να αναπτύξει νομοθετικό πλαίσιο για την στήριξη του Βιομεθανίου που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει ούτε ως έννοια.
Ο Δρ. Παναγιώτης Κούγιας, ερευνητής ΕΛΓΟ παρουσίασε τη σημασία της παραγωγής υδρογόνου για τη βιολογική αναβάθμιση βιοαερίου. Ο Δρ. Βασίλειος Διαμαντής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, ΔΠΘ και μέλος ΔΣ ΕΣΠΑΒ μίλησε για τον ρόλο της δασικής και φυτικής βιομάζας στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την παραγωγή βιοαερίου.
Ο κ. Σόλωνας Ιωάννου, εκπρόσωπος της BIOGAS HOLDINGS και μέλος ΔΣ ΕΣΠΑΒ, παρουσίασε την εμπειρία λειτουργίας μονάδων βιοαερίου τα τελευταία χρόνια ενώ ο κ. Θεμιστοκλής Σφέτσας, Χημικός MSc QLAB αναφέρθηκε στις διαδικασίες επεξεργασίας του Στερεού (ΣΧΥ) και Υγρού Χωνευμένου Υπολείμματος (ΥΧΥ) σε μια μονάδα βιοαερίου. Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του κ. Δημήτρη Κουρκούμπα, Επιστημονικού Συνεργάτη ΕΚΕΤΑ σχετικά με την υποστήριξη μονάδων βιοαερίου με δυνατότητα αναβάθμισής τους για παραγωγή βιομεθανίου και αξιοποίησης εδαφοβελτιωτικού.
Η ενημερωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού σχετικά με τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει ο κλάδος του βιοαερίου και του βιομεθανίου καθώς τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.