Με περισσότερες από 120 συμμέτοχες εκπροσώπων του κλάδου του βιοαερίου, εταιρειών, φορέων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και επιστημόνων, ολοκληρώθηκε η Ημερίδα του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοαερίου-HABIO με τίτλο “ΒΙΟΑΕΡΙΟ-ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μεταρρύθμιση του Γεωργικού και Ενεργειακού Τομέα στην Ελλάδα”, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιομεθανίου.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος τόνισε τον σημαντικό ρόλο του βιοαερίου στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και επιβεβαίωσε την υποστήριξη του ΥΠΕΝ για τον κλάδο. Εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Διονύσης Σταμενίτης ο οποίος σημείωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρεί σταδιακά να προωθήσει τη συμμετοχή του βιοαερίου στην παραγωγική διαδικασία, μιας και είναι κοινός τόπος ότι η χρήση του στον πρωτογενή τομέα, θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα συνεισφέρει στη βιωσιμότητα του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου και τέλος, θα εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.
H Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου για το βιομεθάνιο είναι πλέον ολοκληρωμένο και έτοιμο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο την ψήφιση του τον Ιανουάριο του 2024 ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΗΑΒΙΟ και τους παρόχους φυσικού αεριού ώστε το νέο πλαίσιο να είναι λειτουργικό και η εφαρμογή του να οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου των 2,1 TWh to 2030 στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του HABIO, Dr.-Ing Αλέξανδρος Υφαντής παρουσιάζοντας την καθοριστική συμβολή του Βιοαερίου στην ενέργεια, τη γεωργία και το περιβάλλον έδωσε έμφαση στην αξία του Βιομεθανίου, παράγωγο του Βιοαερίου, ως το πλέον ανταγωνιστικό και άμεσα διαθέσιμο ανανεώσιμο καύσιμο. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την σημασία για την ανάπτυξη, την αειφορία και την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας που έχει η χρήση χωνεμένου υπολείμματος ως εδαφοβελτιωτικό αλλά και η παραγωγή υψηλής ποιότητας λιπασμάτων βιολογικής προέλευσης μέσα από την αναβάθμιση του υγρού χωνεμένου υπολείμματος. Συζητώντας με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους συμμετέχοντες, ο κ. Υφαντής υπογράμμισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο θα πρέπει να δώσει έμφαση στις υφιστάμενες μονάδες, με προσεγμένες διατάξεις για νέες μονάδες ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω στρέβλωση του ανταγωνισμού ενώ θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και να υπάρχουν έλεγχοι σε σχέση με την διαχείριση των αγροτοκτηνοτροφικών υπολειμμάτων με άμεση διασύνδεση με επιδοτήσεις (αλλαγή μοντέλου γεωργίας). Κίνητρα και έλεγχοι θα πρέπει να υπάρχουν και σχετικά με την χρήση εναλλακτικών πηγών πρώτης ύλης (υπολείμματα τροφών από ξενοδοχεία εστιατόρια και τη βιομηχανία τροφίμων). Επιπλέον τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο και κίνητρα για την δημιουργία λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών από το χωνεμένο υπόλειμμα μονάδων βιοαερίου, εκτός από την χύδην διάθεση στα χωράφια, με δράσεις όπως η χρηματοδότηση επιδεικτικών δράσεων για ανανεώσιμα λιπάσματα και επιτρεπόμενη χρήση στις βιολογικές καλλιέργειες υπό σαφείς προϋποθέσεις που δεν θα σχετίζονται με το αν τα υποπροϊόντα προέρχονται από βιολογική γεωργία ή κτηνοτροφία όπως είναι σήμερα. Υπογράμμισέ επίσης την ανάγκη δημιουργίας πιστοποιητικών προέλευσης και ρύθμισης δικαιωμάτων CO2 και την ανάγκη ευελιξίας σχετικά με την παραγωγή βιομεθανίου προς το δίκτυο και την παραγωγή ΒioLNG με την δημιουργία αγοράς πιστοποιητικών προέλευσης στην Ελλάδα με έμφαση στην εμπορική ναυτιλία εντός Ελλάδος.
Στο πρώτο πάνελ οι ομιλητές Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος ΑΠΕ Μεταφορών & Εναλλακτικών Καυσίμων, ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner Energy Industry Leader, Deloitte, Εύα Τσουκαλίδου, PMO Biomethane Pilot Project, Senior Manager ΔΕΣΦΑ, Κυριακή Καρακίτσου, Δ/ντρια Δραστηριοτήτων Παρακολούθησης Θυγατρικών & Γραφείου Διαχείρισης Έργων, ΔΕΠΑ Εμπορίας, παρουσίασαν τις προκλήσεις και τις προοπτικές για την παραγωγή βιοµεθανίου στην Ελλάδα.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με το δεύτερο πάνελ στο οποίο οι κύριοι Χρήστος Ζαφείρης, Υπεύθυνος Έργων Βιοαερίου και Βιοµεθανίου, ΚΑΠΕ, Θεµιστοκλής Σφέτσας, Χηµικός, Τεχνικός Υπεύθυνος QLAB και Γιώργος Τσελεπής, Γενικός Διευθυντής Βιοενεργειακής Θεσσαλίας ΑΕ και Γενικός Γραμματέας ΗΑΒΙΟ, συζήτησαν σχετικά με το Βιοαέριο και την Αγροτοκτηνοτροφική Ανάπτυξη την Κυκλική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα.
Και στα δυο πάνελ, τα οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μαστοράκης, παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία πάνω στην ανάπτυξη και τα προβλήματα του Βιοαερίου στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε και παρουσίαση σημαντικών πιλοτικών δράσεων. Η σχέση επίσης του Βιομεθανίου και του Υδρογόνου αναλύθηκαν εκτενώς ως τα ανανεώσιμα αέρια που θα υποκαταστήσουν το φυσικό αέριο με δεδομένο ότι το ένα μπορεί να μετατραπεί στο άλλο με ιδιαίτερη ευκολία.
Ακολουθήσε η επίσκεψη στην Μονάδα της Μέγα ΕΚΟ στα Μέγαρα με περίπου 40 συμμετέχοντες. Η υπερσύγχρονη μονάδα με έμφαση στην κυκλική οικονομία βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και φιλοδόξει να καταστεί πρότυπο στην Ελλάδα ως η μεγαλύτερη και πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βιοαερίου, εδαφοβελτιωτικών και λιπασμάτων και είναι μια σύμπραξη των ομίλων SYCHEM και POLYECO.